Art Nouveau

Art Nouveau som det kallas i de flesta länder är en stil inom konsten som uppstod i slutet av 1800-talet. Stilen fick sitt namn av galleriet Galerie d’Art Nouveau i

Tunnelbanan i Paris

Paris och namnet betyder ny konst på franska. Stilen bröt mot tidigare rådande stilideal och i andra länder kan stilen kallas Modernism eller Jugend. Jugend betyder ung på tyska och den benämningen antyder också avbrott med tidigare stilideal. I Italien kallas Art Nouveau för Stile floreale vilket också är ett passande namn då stilen ofta innefattar blomstrande girlanger och andra växtliknande motiv.

Tunnelbanan i Paris är ett av de allra första exemplen på Art Nouveau. Métropolitain eller Paris Métro byggdes år 1900 och var med som ett bidrag på världsutställningen Exposition Universelle samma år. Nedgångarna till tunnelbanan designades av konstnären Hector Guimard och är ett utmärkt exempel på Art Nouveau i Paris. 86 av tunnelbanenedgångarna i fortfarande i bruk. Det finns många fina exempel på Art Nouveau runt omkring i Paris men just Guimards tunnelbanenedgångar är verkligen ett klassiskt kännetecken i Paris. Varje station är som ett eget lite galleri. Genom att till exempel lägga upp en rimlig månadsbudget och avbetalningsplan tillsammans med factoring kan man få lite pengar över för att kunna boka en tjänsteresa i Art Nouveau-stilens spår i Paris.

Hur känner man bäst igen Art Nouveau? Gemensamt för Art Nouveau- stilen oavsett namn i de olika länderna så innebär det en frigörelse emot den tidigare historicerande stilen. Den historicerande stilen innebar att man hela tiden använde klassiska arkitekturornament som funnits ända sedan antiken och sedan komponerade dessa på olika sätt. De konstnärer och arkitekter som arbetade inom Art Nouveau använde inte dessa klassiska stilar utan började i stället utsmycka byggnader och konstverk med naturalistiska ornament. Allra mest använde de sig av slingrande växter och blommotiv. Förutom naturen som inspirationskälla så utgör Asien och nationalromantiken inslag i Art Nouveau.

Detalj av vägg och stolsrygg

I Sverige finns inte lika många exempel på Art Nouveau som det finns i till exempel Paris. Men Centralbadet i Stockholm är i denna stil och går alldeles utmärkt att besöka. Antingen tar man en heldag i spat eller bara tar en fika på deras vackra innergård. Centralbadet är ett riktigt klassiskt bad beläget mitt i city. Det ritades av arkitekten Wilhelm Klemming och stod 1904. Här kan du se Art Nouveau när den är som bäst i Sverige.