Berömda internationella konstskolor

Vill man trots allt studera till konstnär eller arbeta med något som har med konst att göra, finns det flera utbildningar att välja mellan. Vanligast är det då att man gör sina studier på en konstskola, där man både fördjupar sig i sin genre samt läser konsthistoria, musik och andra ämnen relaterade till konsten. Här nedan ska det ges några exempel på erkända konstskolor i världen, vare sig man är intresserad av måleri, fotografi, skulptur, mode eller generell konsthistoria.

Parsons School of Design i New York eller Paris

Denna berömda skola har varit erkänd sedan ett flertal amerikanska modeskapare etablerat sig i branschen. Donna Karan, Tom Ford och Narciso Rodriguez har alla gått här och är man galen i mode, har man nog inte undgått TV-programmet Project Runway med Heidi Klum som sänts ett flertal år nu. Men denna världsberömda och mycket dyra skola har även andra konstnärliga utbildningar även om den mest gjort sig känd inom modebranschen. Marknadsföring, grafisk design, fotografi och konst är några av grenarna där man kan ta sin Bachelor of Fine Arts eller en Master. Tom Ford är faktiskt arkitekt i botten. Och, man kan dessutom välja mellan att studera i Paris eller i New York, vilket är mycket bra för både erfarenhet och kontaktnät.

Konstfack

Konstfack räknas som den mest berömda konstskolan i Sverige som även gjort sig erkänd i internationella kretsar. Den är statlig och ligger i Stockholm. Konstfack erbjuder utbildningar inom skulptur, måleri, keramik, textil, smide samt grafisk design och har mycket gott rykte ute i världen. Man har möjlighet att både läsa en kandidatexamen och en masterexamen och eftersom de har ett samarbete med KTH i Stockholm, kan man även doktorera i konst, teknik och design.

Central St. Martins College i London

Den engelska konstskolan som är mycket berömd för sina konceptuella modedesigners, har vana att spotta ut massor av duktiga talanger i världen. John Galliano, Stella McCartney, Hussein Chalayan, Ann-Sofie Back, Alexander McQueen m. fl. ja, listan kan göras lång av välkända namn och skolans rykte är mycket gott i konstkretsar. Dock är det ganska svårt att bli antagen. Hussein Chalayan försökte 6 gånger innan han fick ja, så det gäller att inte ge upp. Förutom mode kan man även läsa dans, konst och teater på St. Martins.