Den konstiga konsten

De flesta av oss har kanske varit på någon teaterpjäs där man sedan gått hem utan att ha förstått ett smack av pjäsen. Eller man kanske har sett en konstutställning med konstverk som man bara skakat på huvudet åt. Konstmuseet i Norrköping hade för några decennier sedan en utställning av en konstnär som spydde på sina tavlor och sedan hängde upp dem som inspirerande verk. Det luktade förmodligen inte så fräscht i lokalen.

En spansk konstnär vid namn Itziar Okariz, kissade för några år sedan på golvet vid en utställning på Norrlandsoperan och väckte het debatt och när konstnären Milo Moiré gick omkring på stan med en spegelbox och lät människor känna på hennes mest privata delar för att sedan kalla det konst, undrade media vad det var frågan om. Mycket konst går absolut överstyr, men är det inte det konst egentligen handlar om? Eller bör det enbart vara något som är vackert och tilltalande?

Åsikterna är många och många konstnärer vill just väcka en debatt och chockera människor. Sedan kan man som åskådare naturligtvis tycka vad man vill. Men några egentliga regler för de fria konsterna finns inte.