Paul Klee – en färgmästare

En av mina absoluta favoritmålningar från modernismens tidevarv är en målning av Paul Klee. Det är en färgkomposition som är uppbyggd av fyrkanter, trekanter, en torrt flödande färggradient och en röd ballong.

Paul Klee var Schweizisk-Tysk och föddes 1879. Han brukar ofta räknas in bland expressionisterna och kubisterna, men det han kanske är mest berömd och älskad för är sitt genuina laborerande med färger vilket genomsyrar alla hans målningar. Det är ofta klara, starka färger, som är väldigt väl valda i symbolistisk, perceptionsmässig och kompositionsmässig mening. Han bygger upp färgblock, ofta i geometriska mönster, med olja, akvarell och pastellkrita. Han väljer en färgskala i varje målning, som ofta varierar kraftigt mellan ljust och färgstarkt, gråtonat eller färgglatt.

Han räknas ibland också till en av symbolisterna, som under tidiga 1900-talet skapade konst som innehöll symboler, som står för den djupare meningen och tolkningen av verket, och är det som är det faktiska verket. Ofta använde de sig av djupa symboliska bilder inspirerade av sagor och berättelser.

Vad den röda ballongen i min favoritmålning symboliserar vet jag faktiskt inte, det är troligen en sån sak som man kan fundera på så länge affish-kopian sitter uppe på väggen. Men flygande Ballonger med tryck som man ser med allehanda reklam för knäckebröd och försäkringar brukar ofta inge en stillsam tanke som går ungefär så här: “livet är skört och rör sig på en tunn tråd, men det finns hopp och det är vi som sitter här”.

Paul Klee föddes in i en musikalisk familj i Münchenbuchsee i Schweiz och trots att familjen ville att han skulle studera musik, så valde han att studera konst och gick på konstkola i München. Han var inte särskilt bra på färg enligt honom själv, vilket kanske var det som sporrade hans intresse att bli en färgens mästare. Det sägs att han efter en arbetsresa till Tunisien upptäckte att han verkligen var en målare och inte bara en tecknare, kanske efter att ha målat av den särskilda färgstämningen i Tunisien. Efter examen så reste han till städer i Italien för att studera målerier där, och återvände sedan hem där han delvis höll på med musik. Han tjänstgjorde under kriget, då han bland annat jobbade med att måla kamouflage på flygplanen.

Klee var en av lärarna på den berömda Bauhaus-skolan där han bland annat undervisade i muralmåleri. Under senare delen av sitt liv producerade han många verk som än idag är mycket uppskattade och han finns representerad på de största och bästa konstmuséerna i världen.