Omgiv dig med porträtt

Bland konstens många former och uttryck är porträtt en av de mest intressanta och versatila motiven för alla tre involverade: modellen, betraktaren och konstnären själv. I vissa fall handlar det om självporträtt, där konstnären och modellen blir en och samma person. Porträtt kan bland annat målas, skulpteras och fotas och går inte enbart ut på att avbilda en individ så realistiskt som möjligt, då kan du ju lika gärna ta passfoton, utan även på att förmedla modellens eller konstnärens karaktär och känslor.

Porträtt är populära av flera anledningar, till exempel om de är välgjorda eller att modellen är beundrad. Just därför är det roligt att inreda hemma med egna porträtt eller kopior av kända verk i affischform. Genom att sätta dem i snygga och stilfulla ramar lyfter du deras kvaliteter ytterligare, oavsett om det är du själv eller någon annan som gjort porträttet.

Gör det själv

Även om du är absolut sämst i hela världen på att måla så kan du faktiskt göra kul porträtt av din omgivning. Barn, vänner, kollegor och släktingar – gör dem som streckgubbar om du måste men försök ändå att avbilda dem med något karaktäristiskt för just deras personligheter. Måla farmor i sällskap med sin älskade katt, sonen utklädd som Stålmannen eller varför inte en kompis i full färd med att headbanga? Be dem måla dig också: resultatet kan bli jätteroligt och väl värt att sätta upp i de nya ramarna. Kreativitet är viktigt för alla och särskilt barn utvecklas väl om de får skapa och att hänga upp deras verk i hemmet kan vara mycket uppmuntrande.

Vill du kan du istället skaffa snygga och välgjorda porträtt av kändisar som du gillar. Sätt upp Jimi Hendrix i hallen eller en klassisk Frida Kahlo i vardagsrummet. Det spelar ingen roll vilka porträtt du omger dig med så länge du gillar dem och tycker om att ha dem omkring dig.