Andy Warhol och popkonsten

Popkonsten – en kort historik

Popkonsten uppstod i mitten av 1950-talet i Storbritannien och spreds sedan vidare till USA i slutet av 1950-talet. I både USA och Storbritannien kännetecknas popkonsten av det faktum att den starkt vill utmana den etablerade, traditionella konstuppfattningen – vad är det egentligen som gör konst till konst? Mycket av arbetsmaterialet som popkonstnärerna använde sig av var samma typ av massproducerade bildspråk som återfanns i den massproducerade populärkulturen. Specifikt var det sammanblandningen och ifrågasättandet av uppdelningen av finkultur kontra populärkultur som kritiserades av de nya popkonstnärerna. Arbetsmetoden inom popkonsten bestod ofta av att kontextförflytta bilder, objekt, symboler, reklam eller människor i en kombination som inte gick att förutse för betraktaren – och därav ligger konsten. En annan konstform kan vara att spara pengar, kan göras genom att samla dina lån hos en och samma långivare.

Andy Warhol – en kort historik

Född som det tredje barnet i ordningen kom Andy Warhol till världen den 6 augusti år 1928. Han växte upp i en arbetarklassfamilj tillsammans med två bröder, vid namn John och Paul. Både modern och fadern var tjeckoslovakiska immigranter. Uppväxtåren för familjen Warhola (Andy tog senare bort sista bokstaven i efternamnet, därav Warhol) var i ett arbetarklassområde i Pittsburgh, USA.

Under uppväxtåren led den unge Andy av neurotiska sammanbrott och blev hemmasittande i sitt pojkrum under långa perioder. I sitt pojkrum lyssnade han mycket på radio, drömde och samlade på bilder av stjärnor och kändisar. Familjens fader dog när Andy endast var fjorton år gammal. Arvet efter fadern bestod av en del pengar – för att ge en av sönerna en universitetsutbildning. Hans moder bestämde att Andy skulle ges den möjligheten. Hon var också den i familjen som entusiastiskt stöttade hans bildintresse. Mamman gav Andy hans första kamera när han fyllde nio år. Vid sin tid vid universitetet studerade Andy Warhol bilddesign. Kort efter sin examen flyttade Andy till New York och fick snabbt en anställning som illustratör. Under hela 1960-talet arbetade han för att etablera sig inom konstvärlden. År 1962 fick Andy framgångar med sin berömda “Cambell`s Soup Cans” tavla. Ett par år efteråt öppnade han sin konststudio “The factory” och här kom han att ha personer arbetandes åt honom för att sprida sin popkonst över hela världen. Andy Warhol dog därefter i en rutinoperation av gallblåsan endast 58 år gammal den 22 februari 1987 och ligger begravd i sin hemstad Pittsburgh.

Förfalskningar av Andy Warhol

Faktum är att i stort sett alla konstnärer förr eller senare kommer att utsättas för förfalskningar och kopior. Andy Warhol är inget undantag. Rätt nyligen greps: en man i USA misstänkt för att ha sålt en förfalskning av Andy Warhol för 700.000 svenska kronor. Se upp nästa gång ni köper en Andy Warhol, det kan vara en kopia!