Välj rätt ram

Att rama in sin konst har många fördelar. Du kan göra det på egen hand om du vet ungefär vilken sorts ram du är ute efter. Eller så kan du fråga någon med god konstkännedom om tips och råd på hur du ska tänka när du ska välja ram eller byta ut en gammal.

Det finns olika ramar att välja bland och det kan kännas svårt att veta vilken du ska välja för att ditt konstverk ska bli det där lilla extra med hjälp av en ram. I det här inlägget får du därför tips på hur du kan tänka när du ska välja ram. Ramar finns att köpa i fysiska butiker, men också i de som finns online.

Så väljer du rätt ram

Det första du ska utgå ifrån när du ska välja en ram till ditt konstverk är att utgå från själva konstverkets storlek. När du väljer ram ska du välja en som är lika stor som ditt konstverk. Om din tavla är 30×40 ska du välja en lika stor ram. Om du inte redan vet hur stort ditt konstverk är, är det en bra idé att mäta den. När du har koll på vilken storlek du söker efter är det lättare att hitta en ram som passar.

Så väljer du rätt material och färg

Nästa steg för att hitta rätt när det kommer till en bra ram till ditt konstverk är att välja material. Idag görs ramar i alla möjliga sorters material och i olika färger. Även i detta steg ska du utgå från konstverket. Välj det material som gör sig snyggast med ditt konstverk. Det finns ramar i olika sorters trä du kan välja bland. Det finns även ramar av plast. När det kommer till att välja vilken färg du ska ha till din ram kan du antingen välja den färg som går i samklang med konstverkets motiv. Eller så kan du välja en färg som ger konstverket ett extra lyft genom att välja en färg som “ramar in” motivet.

Så väljer du rätt tjocklek

En annan sak som kan vara bra att tänka på när du ska välja ram är vilken tjocklek du vill ha. Många konstexperter brukar säga att ju större motiv, desto tjockare ram ska du ha. Om du väljer en för tjock ram till en mindre tavla kommer ramen att ta fokuset från ditt motiv. Något annat som kan vara bra att tänka på när du ska välja vilken tjocklek du ska ha till din ram är att du även ska tänka på väggen där ditt konstverk ska hänga. Om du har en kortare vägg är det kanske mer aktuellt att välja en ram av en mindre tjocklek. Annars finns risken att ditt konstverk täcker hela väggen. Tänk på att din konst ska gå i enhet med både din vägg och andra tavlor, posters och konstverk som du har hemma.