Jobba med konst

Älskar du konst, har en färdighet för konst eller har ett stort intresse för konst kan det vara en bra idé för dig att börja jobba med konst. Det finns en hel del olika sätt att jobba med konst och i det här inlägget går vi igenom några yrkestitlar.

Konstnär

Att jobba som konstnär är vad många först tänker på när någon säger att de jobbar med konst. Som konstnär jobbar du med ditt valda uttrycksmedel och producerar konst du sedan kan sälja vidare. Du kan till exempel jobba som bildkonstnär, fotograf, skulptör, digital konst eller med textil. Det finns inga begränsningar på vilket material du kan jobba med. För att bli konstnär krävs det främst att du är talangfull inom ditt valda område. Du kan även gå en utbildning för att bättra på dina kunskaper som konstnär.

Gallerist

En gallerist jobbar på ett konstgalleri. En gallerist främsta arbetsuppgifter är att samla konst, köpa och sälja konst, värdera konst och producera utställningar. För att jobba som gallerist krävs det att du har goda kunskaper inom konst. Du behöver ingen särskild utbildning för att bli gallerist, men det kan vara bra att ha en utbildning i ryggsäcken. Du kan till exempel läsa konstvetenskap på yrkeshögskolan, universitetet eller på högskolenivå.

Konstvetare

En konstvetare är expert på konst. Som konstvetare jobbar du med att värdera och bevara konst. En del konstvetare jobbar på museum och ger dess besökare information om de olika konstverken som finns där. För att bli konstvetare krävs det att du har en akademisk utbildning.

Bildlärare

Om du vill vara med att stötta nästa generations stora konstnärer och kan undervisa på ett pedagogiskt sätt är det bildlärare du ska överväga att bli. Som bildlärare undervisar du dina elever i ämnet bild. För att bli bildlärare behöver du läsa ämneslärarprogrammet på högskolenivå.