Frida Kahlo – konstnären, rebellen, kvinnan

Frida Kahlo är en av Mexicos allra mest kända konstnärer. Hon erövrade mark både i Mexico och internationellt, och idag är hon en omtalad och omtyckt konstnär. Kahlo föddes 1907 och var intresserad av konst redan som barn. När hon var 18 år var hon med om en olycka och blev sängliggande, och det var då hon började måla. På grund av olyckan led hon av stora smärtor i kroppen under resten av sitt liv, något som också präglade den konst hon skapade. Hennes första alldeles egna utställning hölls i New York år 1938. Den största uppmärksamheten har Kahlo däremot fått först efter sin död, när forskare började ifrågasätta varför kvinnor uteslutits i så stor grad från konsthistorien. Det gav resultat. Idag omnämns Kahlo som en av de viktigaste konstnärerna under 1900-talet av tidningen Tate Modern.

Frida Kahlo målade utgående från sig själv

Frida Kahlo är allra mest känd för sina självporträtt som oftast målades med starka färger. Det som gör Kahlos verk revolutionära är att hon inte förskönade något i sina porträtt, utan hon målade precis som det var. Det är något som var ovanligt på den tiden, och är ovanligt ännu idag när man avbildar kvinnor. Kahlo hämtade inspiration till sina porträtt från händelser och perioder i hennes liv. Det gör att varje porträtt hon målat är väldigt unikt och gömmer så mycket mer än endast ett ansikte på en kvinna. En berömd målning hon gjort är Autorretrato con Collar de Espinas. På den bilden har hon ett törnehalsband, och bilden målades när hon klippt av sig själv håret efter att hennes man varit otrogen mot henne. Kahlo är en ikon på många sätt och vis, men framförallt för att hennes bilder är ärliga. Totalt har Kahlo målat runt 65 självporträtt.

Kvinnan man aldrig slutar tala om

Efter Kahlos död har det både skrivits om konstnären och gjorts filmer. Den första filmen, Frida – Naturaleza viva, gjordes 1986. Den andra filmen gjordes 2002 med Salma Hayek i rollen som Frida. När man pratar om Kahlo idag diskuteras det ofta att hon var modig. Hon tog upp teman i sina målningar som man vanligtvis inte diskuterade, exempelvis abort, graviditet och könsroller. Tack vare det är det många som ser Frida Kahlo som en tonsättare för feministisk debatt, och det är många som ser upp till henne. Hon är så pass populär att man med rätt maskeradkläder kan efterlikna henne, något som många tar vara på när det är dags för maskerad. Själv menade Kahlo att hennes målande var en process för att bearbeta händelser och känslor, att det var ett sätt för henne att existera. Och det lyckades hon uppenbarligen med, hon existerar i allra högsta grad än idag.