Konst i arkitektur

Visserligen skulle man kunna kalla arkitektur i sig för en typ av konst, men det finns också flera exempel på hur konst i den konventionella betydelsen förekommer tillsammans med arkitekturen. Ett av dem är det kakel som ses överallt på byggnader i Portugal. Det portugisiska kaklet är unikt på det sättet att det är handmålat, och under lång tid var det på modet att dekorera sina hem med stora konstverk målade på kakel – verkliga tavlor som målades i blått på vita kakelplattor, och monterades ihop som ett pussel på väggen. Motiven varierade från religiösa till världsliga, men det som de alltid hade gemensamt var att de var dekorativa.

Ett exempel på konst som integrerats i arkitektur här i Sverige är Stockholms Stadshus. Byggnaden är full av små detaljer som är utförda av några av de största konstnärerna och skulptörerna från den tiden. Kolonnerna i pelargången som går mellan Borgargården och parken har till exempel på flera ställen utformats med dekorationer och statyer utförda av bröderna Sandberg, två skulptörer som bidrog på många sätt till Stadshusets dekorationer. Det som gör att man kan tala om konst som integrerats i arkitekturen är just att statyerna har skapats på pelarna – de är inte fristående statyer, utan en del av byggnadens utseende. Ytterligare ett tydligt exempel är den fresk som prins Eugen har målat i Prinsens galleri; ett konstverk som är ett med väggen.

Om du efter att ha sett denna konst blivit inspirerad att skapa fler konstnärliga inslag i ditt eget hus, ska du gå in på Skånska byggvaror. Där hittar du nämligen allt du kan tänkas behöva får byggprojekt av alla de slag, både konstnärliga och mer praktiska.