Livet som konstnär är inte alltid enkelt och ibland får ekonomin sig en rejäl törn. När man ser kända namn som Lars Lerin eller Anders Zorn ska man veta att det inte alltid varit lätt att ta sig till toppen. Många har varit tvungna att ha en försörjning vid sidan av konsten medan andra har haft rika föräldrar som backat upp dem. När det gäller Anders Zorn, hade han istället en rik hustru innan han själv blev berömd. Många konstnärer har även fått sin berömmelse först efter sin död.
Studera till konstnär – fördelar och nackdelar
Det man bör tänka på när man väljer att studera konst, är att främst ha en plan B ifall man inte skulle göra sig ett namn direkt, vilket är det vanligaste. Kanske borde man skaffa sig en vanlig utbildning först för att säkerställa sin ekonomi och sedan börja med konsten på fritiden för att se om man får in några slantar. Många unga människor har tyvärr inte det tankesättet när de är i studerande åldrar, att man faktiskt måste leva också. En del tänker mest på drömjobbet eller ser sin förebild i TV-rutan eller på en utställning, men glömmer bort hur många slitiga arbetstimmar och gratis jobb det ligger bakom. Så om man inte har någon finansiell uppbackning någon stans ifrån, bör man ta sig en funderare på huruvida man faktiskt kan leva på sin konst, även om fler faktiskt börjar kunna försörja sig som konstnärer. Att gå på en konstskola har visserligen sina fördelar om man brinner för konstyrket. Många konstskolor ger ett stort kontaktnät som man inte får om man bara målar på måfå hemma.
Kontakter är viktigt
I alla konstnärliga branscher är kontakterna bland de viktigaste aspekterna. Det gäller att mingla bland andra konstnärer, åka på resor, gå på utställningar och leta efter lämpliga gallerier och ägare. Det är således inte bara att hålla i penseln och lära sig rätt teknik när man målar, utan även att bygga upp relationer. Många konstnärer har faktiskt ingen direkt talang men har gjort sig någorlunda kända tack vare vänner och bekantas bekanta som gör att man kan få in sin fot i branschen.
Hitta en nisch
När man målar eller skulpterar eller vad det nu är man är duktig på, gäller det att hitta sin egen stil. Det kan vara en mix av texturer, medium, färger eller motiv. Men se till att aldrig kopiera någon annan för mycket även om andra konstnärers verk kan inspirera. Det är mycket viktigt att visa att man har en egen personlighet som inte har setts förut på målardukarna. Visst handlar konsten mest om tycke och smak och man kan aldrig tillfredsställa alla, men har man en egen nisch och gör något utöver det vanliga, har man förmodligen en bättre chans att bli ett namn.