Konst om att bada

Västerländsk konsthistoria är full av motiv föreställandes folk som badar. I första hand kvinnor som badar, och en titt på konsthistoriens badande avslöjar en hel del både om samhällets attityd gentemot hygien och badande samt gentemot kvinnokroppen.

I dagens samhälle är personlig hygien i alla avseenden tveklöst en väldigt viktig faktor. De flesta av oss duschar eller badar varje, eller åtminstone varannan, dag. Om du är noggrann med hygienen, och det är du såklart, då är det förstås viktigt för dig att tvätta dig med produkter av hög kvalitet. Det är inte bara det att de oftast luktar godare och mer exklusivt, de är ofta betydligt bättre för din hud och hår. Om du duschar varje dag med billiga produkter kommer du snart märka att hår och hud blir torra. Hos parfym.se hittar du mängder av hygienprodukter: tvål, schampo, balsam etc. Inte minst högklassiga hårprodukter som Kerastase schampo, tveklöst produkter som du kan använda varje dag.

Synen på personlig hygien har skiftat under historien

Tittar man på betydelsen av bad för den personliga hygienen så har den varierat genom historien.

Badet var en viktig del av den personliga hygienen i det antika Grekland och Rom men kom sedan att bli mindre viktig under några århundraden. För att bara ta ett exempel vet vi att drottning Elizabet I, som regerade i Storbritannien under 1500-talet, föredrog att bada en gång i månaden. Resten av tiden täckte hon diverse kroppsodörer med parfym. Hon var inte unik. Bad var dock vanliga motiv under renässansen och barocken – mestadels med bibliska konnotationer. Rembrandt målade till exempel av den bibliska historien när kung David spionerade på Bathsheba när hon badade.

Under 1700- och 1800-talen började badet istället användas som ett sätt för konstnärer att måla naturalistiskt. Under den här tiden kom badscenerna att bli mer realistiska. De började spegla samhället snarare än fiktionen. Men med det blev de också mer glamorösa. Under den här tiden började rinnande vatten bli en bekvämlighet i en del av de allra rikaste hemmen. Det speglade sig i badmotiven. Tidigare utspelade de sig ofta i naturen, i vattendrag och insjöar, nu skildrades de oftare som privata tillställningar, inomhus i lyxiga hem. Bland exemplen på konstnärer som antog det här perspektivet finns bland andra Edgar Degas.

Några kända historiska tavlor som föreställer bad:

  • George De La Tour – ”Woman Catching a Flea” ca. 1638
  • Michelangelo – ”The Battle of Cascina” 1504
  • Georges Seurat – ”Bathers at Asniéres” 1884
  • Pablo Picasso – ”Les Baigneurs” 1921-22 (ett av få historiska verk som föreställer män som badar)

Idag har stora delar av den bildkonsten skiftat från måleri till fotografi. Fortfarande visar badmotiven mycket om hur normer och värderingar förändrats. Inte minst har det blivit betydligt vanligare att också män skildras i den här typen av motiv.