Måleriet – ett tidlöst medium

Många har fastnat för måleriet. Denna uråldriga konstform som på något märkligt sätt tycks kunna stanna tiden. När man står där inför en riktigt bra tavla så vet man bara det. Att den är riktigt bra. Att den är ett mästerverk. Det är något med den som gör det svårt att slita blicken från den. Det spelar ingen roll om den är figurativ eller abstrakt. Konstvetare ägnar hela akademiska karriärer åt att försöka komma underfund med vad det är men ingen vet egentligen. Inte ens konstnärerna själva. Kanske är det bara ett glapp i hjärnan som uppstår när vi fokuserar på en platt yta för länge. Eller kanske innefattar det något betydligt större, kanske rentav evigt och allmängiltigt. Det lär vi aldrig få veta och kanske är det lika bra. Vi behöver ha åtminstone några mysterier intakta och olösta. Världen vore så platt annars.

Om man har ett stort konstintresse vill man i regel förr eller senare dela med sig av det. Detta kan uttrycka sig på en mängd olika sätt. Kanske man startar en blogg, som i detta fall, eller om man vill ta det steget längre känner man kanske att det är dags att starta ett galleri. Måleri säljer faktiskt väldigt bra just nu. Fler och fler tjänar bra nog att kunna ha en riktig målning av en professionell konstnär i sitt hem. Kanske du redan bedriver galleriverksamhet och vill utöka? Oavsett kan ett företagslån vara på sin plats för att skjutsa dig i rätt riktning. Vem vet, du kanske hamnar på en topplista så småningom. Om du dessutom kan samarbeta med konstnärer som antingen redan är världskända eller som blir det, så kommer du säkerligen bli rik. En bra idé är att ge sig ut i världen för att söka inspiration till sin verksamhet. Den europeiska kultur- och konstskatten är en ovärderlig resurs som du definitivt borde utnyttja.

Hur du än väljer att gå till väga får du se till att bygga ditt nätverk av likasinnade. Du får börja gå på vernissager och bli bekant med konstnärerna och konstfolket i just din stad. När du varit på några vernissager kommer du börja känna igen stammisarna. Du kan ganska snabbt se vilka som är seriösa med det dem gör och vilka som mest är där för festen. Dessa bör du undvika då de inte är lämpliga att göra affärer med. Man vill ju inte satsa på en konstnär som inte är tillförlitlig. Du kommer också relativt snabbt bilda dig en uppfattning om vilka hierarkier som gäller. Vilka konstnärer är populärast? Vilka gallerier anses bäst? Konstvärlden innefattar ovanligt många hierarkier och statuskonstruktioner, så om du gillar sådant kommer du trivas som fisken i vattnet. Det är dock viktigt att du inte öppet analyserar dessa. Spela istället med och du kommer lyckas, ska du se.