Pussel är ett populärt tidsfördriv som har funnits i flera århundraden. Det första idag kända pusslet konstruerade John Spilsbury redan år 1766. Spilsbury limmade
fast en världskarta på en platta av trä som han sedan sågade ut länderna på. Pusslet användes som redskap i geografiundervisning. Fram till 1820-talet användes pussel nästan enbart till geografiundervisning, dock främst för överklassen då pussel var dyra. I takt med att nya och billigare tillverkningsmetoder växte fram blev pusslen allt billigare och på 1930-talet hade pusslet sin storhetstid. Då var det inte bara pussel riktade till barn utan även svårare pussel, riktade till vuxna, blev vanliga.
Numera finns det ett stort utbud av pussel på marknaden med varierande antal pusselbitar och olika motiv. Det finns också webbshoppar som erbjuder personliga pussel. Då kan man ladda upp ett foto som det sedan görs ett pussel av.
Vanliga motiv på pussel är natur- och djurfoton, foton på kända byggnader, kartpussel och olika tecknade motiv. Det är mycket populärt att limma sina lagda pussel. Då kan man köpa ramar och pryda hemmets väggar med vackra tavlor som man själv har pusslat ihop. Att rama in och sätta upp sina lagda pussel på väggen, som består av motiv man verkligen gillar och som man har lagt många timmar på, kan ge en viss tillfredsställelse.
Att pussla är både lärorikt och utvecklande för barn. Vid pusselläggning tränar de både på sina kognitiva förmågor och på sin motorik. De övar även in ett matematiskt tänk då de sorterar bitar utifrån form och färg.
Många vuxna som lägger pussel upplever det som avkopplande och meditativt. Studier visar att pusselläggande minskar långvarig stress och hjälper till att bibehålla de kognitiva förmågorna som tenderar att minska i takt med att man blir äldre.